De laatste dag van het leven van mijn zoon

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 15:06

Vandaag 4 jaar geleden was de laatste dag dat je leefde, Jaye, onze zoon, broer, kleinzoon, neefje en vriendje. We wisten dat je niet zo lang meer had maar dat 15 juni 2019 de laatste dag zou zijn...

Zoveel dagen geleefd alsof het de laatste zou zijn, zoveel keer afscheid genomen, maar iedere keer kwam je er als een wonder weer bovenop. Maar 15 juni 2019 was toch echt de laatste dag.

 

Geboren als schijnbaar gezonde jongen, veranderde ons leven 7 dagen later. De achtbaan van onzekerheid, machteloosheid, verdriet en overleven startte. Het ergste vond ik het ongrijpbare. Dat ik niet wist hoe en wanneer je zou overlijden.

 

We gaan per dag. Dat was mijn motto vanaf dag 1. Dat lukte aardig tot de dagen soms zo slecht gingen en ik maar een paar uurtjes vooruit kon denken.

 

Je hebt gestreden, ondergaan en liefde gegeven. Je leefde je leven vol overgave. Letterlijk, want je had geen controle over je ledematen en stem. Zoals je oom altijd zei: het dapperste mannetje van de wereld.

'Je bent tot zoveel meer in staat dan je kunt voorstellen.'

In de 4,5 jaar dat jij je intense leven bij ons leefde, veranderde er veel. Dat was vast één van onze afspraken die we voor ons leven hebben gemaakt samen. Van een carrière gericht leven naar waar het echt om draait: liefde geven en liefde ontvangen.

 

Zaterdagavond laat 15 juni 2019 lig je te slapen in je bedbox tot je een enorme ademstop krijgt tijdens een spuugincident. Dit kan toch niet het einde zijn? Alles in mij kan je zo niet laten gaan. Ik roep je, probeer je te prikkelen en met een blaas in je gericht neem je uiteindelijk gelukkig een hap lucht.

 

Wat een reality check. Het einde voelt nu heel dichtbij. Terwijl je uitgeput in slaap bent gevallen, luister ik de muziek die ik in de jaren verzameld heb voor je afscheid. De tranen lopen over mijn wangen.

 

We brengen je samen naar bed en je gaat rustig slapen. Vroeg in de ochtend maakt mijn man me wakker. Ik voel meteen dat dit het moment is. Ik loop naar je toe en pak je hand. Je hartje klopt nog heel zachtjes. Ik zeg dat je mag gaan. En je gaat op de allermooiste manier die ik niet eens had kunnen bedenken.

 

Wat heb ik van je genoten: je aanwezigheid, je liefde, je lach en je geluidjes. Dank je Jaye voor alles dat je hebt gebracht en de liefdevolle energie waarmee je iedereen raakte. De vele bijzondere, warme en inspirerende mensen die ik heb mogen ontmoeten. Jij hebt mij geleerd dat liefde het allerbelangrijkste is. Jij leefde op liefde, jij ademde liefde.

#liefde #verlies #machteloosheid #overgave #dankbaarheid

'Dankbaar en in liefde'

liefSAAM

De tijd met Jaye heeft mij geïnspireerd een boek te schrijven: 'Help, mijn kind gaat dood'. Het boek gaat onderdeel zijn van het platform liefSAAM waar ik mijn ervaring deel en hopelijk anderen inspireer, ontlast en vrij laat voelen om even gewoon ouder en kind te zijn. Het gevoel van samen in liefde. Dit platform is in ontwikkeling. Momenteel ben ik bezig met het boek en de vorming van het platform. Wordt vervolgd...

Wil je meer? Op mijn inspiratiepagina staan blogs, meditaties, tips en (test en ervaar) opdrachten.

Reactie plaatsen

Reacties

Caren
8 maanden geleden

Wat een lief, mooi, dapper en krachtig mens, moeder en vrouw bij jij, Angelique.
Dank voor je mooie woorden vandaag waardoor ik weer inspiratie kreeg voor mijn coaching.
Graag tot ziens!
Liefs Caren